Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A248_1_841_Tweeling.jpg


 

 
fotos/A248_2_841_Tweeling.jpg


 

grijs3

grijs1[2501]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Tweeling

Regelmatig hoor ik: ,,Hoe is het met de tweeling?”
 
fotos/A248_0_841_Tweeling.jpg


 

Nu, daar is nog wel het één en ander over te melden.

Ze zijn nu 13 maanden en ik heb ontdekt dat er ook best nadelen aan zijn om één van een tweeling te zijn. Met een tweeling is er namelijk vergelijkingsmateriaal. Dat is er niet zo nadrukkelijk als je géén tweeling bent. Maar bij een tweeling is er natuurlijk altijd één, die het beter doet dan de ander. Hoe goed ze het beiden ook doen, er is er altijd één die het minder doet. Ik moet helaas constateren dat in deze het dametje iets voorlijk is boven het heertje. Zij (Bo) kan nog wel niet alléén lopen, maar wel langs de tafelrand en ook op een houten fietsje met vier wieltjes. Zij kruipt ook vrij snel terwijl hij (Nick) zich maar een beetje voortduwt met één been. Dat gaat natuurlijk lang niet zo snel. Als er dan bijvoorbeeld iets gebeurt in de keuken, dan kruipt Bo heel snel naar de keuken toe. Nick glijdt dan op zijn buik over het parket en duwt zich voort met een been. Dat gaat natuurlijk veel langzamer en dat merk hij echt wel. Dan geeft hij halverwege de moed op en gaat luid huilen met zijn hoofd op de grond. Dat is hartverscheurend.

Mijn vrouw, die elke woensdag de hele dag oppast, terwijl moeder Barbara werkt, oefent zich een ongeluk met Nick, maar het wil maar niet lukken. Als het geen tweeling was geweest, was dit allemaal nooit een probleem geweest, maar nu ziet Nick dat zijn zus het beter doet en dat vindt hij nu al frustrerend. In de gang bij mijn dochter hangt een grote spiegel en Bo gaat tegen de muur rechtop staan, zodat zij net in de spiegel kan kijken. Dan heeft zij de grootste lol. Nick kon dat nog niet en ook dat gaf frustraties. Na veel oefenen kan hij het nu ook en het is meteen zijn favoriete spelletje geworden om daar te gaan staan en tegen zijn spiegelbeeld te slaan.

Mijn vrouw zette hem ook op het houten fietsje met vier wielen. Bo kwam aankruipen, ging via het stuurtje rechtop staan en duwde zo Nick achterwaarts de kamer door.

Is dit symbolisch?

Ik was enigst kind en pas toen ik naar school ging kwam ik er achter dat ik niet de knapste, de leukste en de slimste jongen van de wereld was. Dat zijn pas echt gelukkige kinderjaren.

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X