Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A251_1_845_Amero_ZW.jpg


 

grijs1

grijs2

grijs2[2492]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Amero

Heeft u dat ook bij grote getallen? Dat u er geen idee van heeft hoeveel, hoe lang of hoever dat is? Ik vind dat heel moeilijk. Ik ben voor mij zelf eens nagegaan, maar 10 kratten bier is geestelijk nog te behappen, maar die 240 flesjes die er in zitten daar kan ik al niets meer mee.
Drie boterhammen is overzichtelijk, maar hoe lang ik met drie broden doe, wordt al moeilijker. Hoe lang is een lichtjaar? Ik heb er geen voorstelling bij.

Nu las ik weer zo'n supergetal op internet: de staatsschuld van Amerika. Die is 10531891224544 dollar. Ik probeer te begrijpen hoeveel dat is. Dat zijn 10531891 huizen van één miljoen. Dat zijn dan toch weer twee getallen waar ik ook niets mee kan. Een huis van een miljoen? En dan 10531891 van deze huizen? Dat zegt mij ook niets.

Stel dat ze maar 4 % rente betalen over deze staatsschuld. Dan betalen ze 421 miljard rente per jaar. Dat is meer dan 1 miljard rente PER DAG. Neem nu even een normaal huis van 250 000 dollar, dan betalen die Amerikanen elke dag 4616 huizen van 250 000 dollar aan rente.

Dus als ze géén schuld zou hebben, kon de Amerikaanse overheid met de zelfde inkomsten elk jaar gratis 1,6 miljoen prachtige huizen neerzetten. Met 3 mensen in een huis praat je over bijna 5 miljoen mensen. Grof gezegd zouden ze elk jaar 8 steden zoals Rotterdam (580 000 inwoners) gratis neer kunnen zetten, alleen al van de rente die ze nu betalen.

Die getallen zijn mij te hoog gegrepen. Maar zelfs een kind op de lagere school kan begrijpen dat dit niet goed kan blijven gaan met zo'n schuld. Dat hou je niet lang vol.

Hoe komen die slimmeriken daar nu van af?

Simpel door te zorgen dat de dollar niets meer waard wordt. Dan wordt die schuld ook niets meer waard. Dan begin je met een schone lei en een nieuwe munt. (de Amero b.v.) Een nieuwe munt voor zowel Amerika als Canada en Zuid Amerika. Een belachelijk idee? Ik hoop het. Maar zijn wij na de oorlog ook niet met een tientje (van Lieftinck) begonnen en had al het andere Nederlandse geld ook ineens de waarde van oud papier.

Ik ben benieuwd.zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X