Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A264_1_911_Papoa_s2.jpg


 

grijs2

grijs2

grijs3[4792]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Papoea's

We leven in een uiterst gecompliceerde wereld. Je moet van alles weten, anders kan je niet overleven. De verkeersregels, de boxen in het belastingstelsel, hoe werkt een aflosvrije hypotheek, waar mag mijn hond wel/niet zijn behoeftes doen, enz enz.
 
fotos/A264_0_911_papoea2c.jpg


 

Bovendien wordt je de hele dag bestookt door mensen die jou op een legale manier armer proberen te maken. Reclame heet dat.

Vroeger schoot je een beer en had je weer voor weken te eten. Nu moet je zelfs eerst een cursus soliciteren volgen, wil je nog ergens aan de bak komen. In die cursussen staat letterlijk: 'Je mag natuurlijk niet liegen, maar je mag het wel mooier maken'. En: 'je hoeft niet alles te vertellen'.

Ik heb wel eens gelezen dat papoea's per dag maximaal 2 uur bezig zijn om voor zich zelf te zorgen. Stel u eens voor: Je komt om 11.00 's morgens uit je rieten hutje, je spiest een paar vissen aan je speer in het nabijgelegen riviertje. Daarna de vissen roosteren op een houtvuurtje en je werkdag zit er weer op. Tegen een uur of 14.00 kan je al met je vrienden gezellig ouwehoeren en achter de vrouwen aan zitten. Die papoea's hebben van veel dingen nog nooit gehoord, maar zeker niet van overwerken.

Echt wij doen het helemaal verkeerd. Wij kopen spullen die we nooit gebruiken, omdat we moeten werken om die spullen te kunnen betalen. En ik doe er net zo hard aan mee. Ik denk er sterk over om naar een warm land te vertrekken en daar in een simpel rieten hutje te gaan zitten. Niks dure kleren, alleen een lendedoekje. Niks APK keuringen en politiefuiken. Niks alcoholcontrolle, precariorechten en blindehoekspiegels. Niks hoogheemraadsschap, buma, computervirussen en zorgtoeslag, die ze later gewoon weer afpakken.

Als ik deze column aan mijn vrouw voorlees zegt ze: ,,Je hebt zeker weer een paar blauwe enveloppen ontvangen?"

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X