Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A269_1_917_Lutine_s.jpg


 

 
fotos/A269_2_917_lutine_a.jpg


 

 
fotos/A269_3_917_lutine_a.jpg


 

 
fotos/A269_4_917_Lutine_s.jpg


 [2465]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Lutine

In de nacht van 9 oktober 1799 vaart het Engelse fregat LUTINE uit de haven van Great Yarmouth. Het is een stevig marineschip met veel kanonnen aan weerskanten. Op het laatste moment zijn nog enkele notabelen aan boord gestapt.
 
fotos/A269_0_917_lutine_a.jpg


 

De reis gaat via de Waddenzee naar Duitsland. De Lutine heeft een heel bijzondere lading in het ruim: goud- en zilverstaven en vaten vol gouden munten. Alles bij elkaar een waarde van 20 miljoen gulden, voor die tijd helemáál een astronomisch bedrag. Het is door bankiers bij elkaar gebracht om enkele grote Engelse bedrijven in Cuxhafen (Noord-Duitsland) te redden van de ondergang. Het is rustig weer en de vissers die het schip voorbij zien komen constateren dat er op het achterschip stevig wordt gefeest. Op de Waddenzee steekt er plotseling een enorme storm op. Het fregat raakt uit koers, loopt tussen Vlieland en Terschelling vast op een zandbank, breekt en gaat ten onder. Alle 270 opvarenden verdrinken op één matroos na.

Verzekeringsmaatschappij LLOYDS keert 20 miljoen gulden uit en vanaf die dag, ruim twee eeuwen geleden, tot aan vandaag de dag, zijn er duikers op zoek naar de schat.

Onlangs was ik jarig en kreeg ik van één van mijn familieleden een ‘AANDEEL AAN TOONDER’ van een bergingsmaatschappij. Misschien dat u nu denkt dat wij in de familie met geld smijten, maar dat valt, helaas, reuze tegen. Het aandeel heeft destijds honderd gulden gekost en is van de N.V. Hollandsch- en Engelsche duik- en bergingsmaatschappij. Deze maatschappij is in 1938 speciaal opgericht om de grote gouden schat uit het ruim van de LUTINE te bergen.

Dus als die schat wordt opgevist door deze maatschappij, krijg ik mijn deel en word ik rijk, want het aandeel is aan toonder. Maar of dat echt gaat gebeuren, daarover heb ik mijn twijfels. Maar goed, ik ben nu toch officieel aandeelhouder, al heeft mijn aandeel de waarde van oud papier.

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X