Kralingen.nl
Voor alle inwoners
grijs3

grijs3

grijs2[2202]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Rome

Als u dit leest loop ik waarschijnlijk ergens rond tussen Romeinse bouwwerken. Ik ben n.l op vakantie en maak een rondreis door midden Italië: Rome, Florence, Toscane, Vesuvius, Pompeï enz. Het is geen reis om uit te rusten, maar wel zeer de moeite waard.
In Rome is behoorlijk wat gebouwd, maar, en (dat is mij opgevallen toen ik mij aan het inlezen was) ook net zo veel weer afgebroken. De foto is b.v van één van de belangrijkste straten in Rome, de Via della Conciliazione. Het is de verbinding tussen het Vaticaan en Rome. En deze straat is weer zo’n typisch bewijs dat dictatuur (een enkele keer) ook zijn voordelen heeft.

Vanaf 1870 was er al heibel tussen Vaticaanstad en Italië. In 1929 werd de onenigheid bijgelegd en kwam er een ‘conciliazione’ (verzoening). Dictator Mussolini wilde dit visualiseren door een meer open verbinding te maken tussen deze twee landen. Hij bedacht dat tussen het centrum van Rome en het paleis van de paus een brede weg moest komen. Maar om dat te realiseren stonden er wel heel wat antieke gebouwen in de weg. Bij elkaar zo’n 600.000 kubieke meter bebouwing. Maar hij wilde dat weg, dus ging het simpel tegen de vlakte.

Als in Nederland één of ander ongedierte (de korenwolf b.v) de weg over steekt, dan wordt elke bouwactiviteit in de buurt al stilgelegd en moet er eerst jaren vergaderd worden met elke milieuactivist die er in Nederland rondloopt. Laat staan als het over een oud gebouw gaat. Maar met een dictator heb je die problemen niet. Niks inspraak. De baas wil het, dus geen gezeur over historische waarden, afbreken die troep. (Het doet mij denken aan de sloopwerkzaamheden van Napoleon in Parijs.) En zo ontstond de Via della Conciliazione. En ik moet het Mussolini nageven: Alles is hierdoor nog mooier geworden. Je hebt zo al van ver een prachtig uitzicht op één van de imposantste kerken van de wereld, de Sint Pieterbasiliek.

Ik moet meteen denken aan de kleinzieligste dictator ooit, die van ivoorkust, die een nog grotere kerk wilde hebben dan de Sint Pieter en hij liet hen nog bouwen ook. Zijn volk kwam om van de honger, maar hij kreeg zijn kerk: de Basilique Notre-Dame de la Paix in de hoofdstad Yamoussoukro van Ivoorkust. Het is de grootste kerk ter wereld. De basiliek kan 18.000 bezoekers herbergen. Dat gebouw is 158 meter hoog en is daarmee ook de hoogste koepelkerk ter wereld.

Maar ik ga niet naar Ivoorkust. Ik ga de Sint Pieter bezoeken en daarna een lekker Italiaans ijsje eten.zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X