Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A281_1_927_Florence.jpg


 

grijs2

grijs1

grijs2[2278]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Florence

Zoals u vorige week las. hebben wij nogal wat gehoord en gezien in Italië. Van enkele dingen wil ik u toch graag deelgenoot maken. We beginnen bij Florence.
De gids die ons rondleidt vertelt ons de grove lijnen van de geschiedenis, hoe de familie De Medici het hier eeuwenlang voor het zeggen heeft gehad.

Maar onze gids weet ook veel, van wat hij noemt, ‘micro-geschiedenis’, de leuke ‘weetjes’.Als we door de nauwe straatjes van Florence lopen vertelt hij dat er veel werd ingebroken. Niet alleen in Florence, maar in alle grote steden van Europa. Overal werden stadswachten ingesteld. Maar veel mocht dat niet baten. Uit de geschiedschrijving van Florence is te lezen dat op een gegeven moment die inbraken toch afnamen. Kennelijk was er iets gebeurd waardoor het minder werd. Dat was ook zo. Want er werd in die zelfde tijd een wet aangenomen die het verbood om de inhoud van een pispot uit het raam leeg te gooien. Daarvoor leegde iedereen zijn pispot gewoon via het raam. De nachtwacht keek dan door zo’n nauw straatje en dacht: ,,Het zal wel goed zijn” en liep verder over de brede straten, want zij wilden natuurlijk geen urine en stront over zich heen krijgen. Toen dat uit-het-raam-gooien niet meer gebeurde gingen de stadswachten beter inspecteren en kon er dus minder ingebroken worden.

Ik vond dit verhaal wel erg ver gezocht, maar de gids vertelde dat men er later achter is gekomen dat dit verschijnsel zich in elke grote stad heeft voorgedaan.

Als we over de beroemde Ponte Fecchio lopen vertelt hij dat op deze brug aanvankelijk uitsluitend vis werd verkocht. Er waren tientallen viszaken op de brug. Maar omdat het in Florence meestal nogal warm is, stonk dat natuurlijk verschrikkelijk. En de rijke De medici woonden over het algemeen aan de ene kant van de rivier en werkten aan de andere kant. Dus moesten ze elke dag tweemaal over die stinkende brug. Op een dag waren ze dat zo zat, dat ze simpelweg verboden om op de brug nog iets te verhandelen dat stonk. Zij zetten er enkele goudsmeden neer en tot op de dag van vandaag zitten die nog steeds op deze brug met hun gouden en zilveren sieraden.

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X