Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A282_1_928_Pompei_k.jpg


 

grijs2

grijs3

grijs3[3828]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Pompei

Reclame maken is bijna net zou oud als het oudste beroep van de wereld. In Pompei, de stad die in 79 na Christus bedolven is door meters dikke laag blubber en puin uit de vulkaan de Vesuvius, is die stelling weer bevestigd.
Tijdens ons bezoek aldaar kregen we eerst tempels, stadhuizen, gerechtshoven, badhuizen, bakkerijen en dure villa’s te zien. Veel muurschilderingen, waardoor de tuin van het huis nog groter leek. Ruimte was toen al iets kostbaars. De wegen zijn breed en kaarsrecht en alle dwarswegen staan weer haaks op die grote wegen. Maar binnen de daardoor ontstane rechthoeken is het volgebouwd en krioelt het wel van kleine weggetjes. (vandaar de uitdrukking: van-de-rechte-weg-afraken)

Dan staan wij ineens in een ruimte waarop vele kleine kamertjes uitkomen. In die ruimte, boven ooghoogte, zijn allemaal kleurige taferelen op de wand geschilderd in welke houding de klant sex wil hebben. Want wij lopen in een bordeel. Het doet mij denken aan de borden bij de MacDonnald, waarop foto’s staan wat je wilt bestellen. Dat is natuurlijk handig, want Pompei ligt bij de zee, dus er komen zeelui die een andere taal spreken.

Maar hoe weten die zeelui nu waar dat bordeel is in dat grote Pompei? (Pompei telde toen 10 000 inwoners)

Daar is aan gedacht door de bordeelhouder, want hij heeft aan het begin van de straat een grote reclame laten maken, een icoon, die duidelijk maakt dat je in die straat moet zijn voor zijn bordeel. Hij heeft geen bord aan de muur gehangen. Dat had ook niet zo veel zin, want iedereen moest kijken waar hij liep op straat, omdat de stenen zo ongelijk zijn. Dus heeft hij zijn reclame in zo’n steen laten hakken. Let wel, meer dan 2000 jaar geleden!!! En deze reclame is er nog steeds en is zegt duidelijk: ‘Die kant moet je op, volg de punt van de penis’.

Grappenmakers die hem zien, gooien vaak een beetje water op het puntje.

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X