Kralingen.nl
Voor alle inwoners
 
fotos/A283_1_929_Vespasia.jpg


 

grijs3

grijs2

grijs3[2482]

Kralingen.nl Voorbijganger

Een rubriek van Jacques Beket.

Columns, zoals eerder verschenen in De Ster

Vespasianus

Als u al deze columns over ItaliŽ leest, denkt u misschien dat ik al minstens een half jaar in dit zonnige land zit. Helaas, ben ik al weken thuis en duurde mijn vakantie aldaar slechts 10 dagen.
 
fotos/A283_0_929_Vespa_Pe.jpg


 

Maar er is zoveel leuks over te te vertellen dat ik u nog ťťn keer lastig val met het Romijnse rijk en met name: keizer Vespasianus. Zijn

Deze man was keizer van het jaar 69 tot 79. Voordat hij keizer werd heeft hij als veldheer verschrikkelijk huisgehouden onder de joden en heeft alle heiligdommen, waaronder de Menora (een gouden zeven-armige kandelaar) als oorlogsbuit mee naar Rome genomen. (Het gerucht gaat dat deze heiligdommen ergens stiekem liggen verborgen in het Vaticaan en dat IsraŽl ze terug wil hebben.)

Verder was Vespasianus een jongen van gewone komaf en dat heeft hij ook nooit proberen te verdoezelen. Zijn voorgangers hadden financieel een enorme puinhoop van het Romeinse rijk gemaakt en het siert Vespasianus dat hij dat weer netjes op orde heeft gekregen dankzij een on-Italiaanse zuinigheid.

In Rome waren openbare toiletten. De eigenaren van deze toiletten verkochten de urine aan wasserijen (ja, wasserijen) en de textielmakers. Vespasianus ging hierop belasting heffen. Dat vonden veel personen, o.a. zijn eigen zoon Titus te dol. Toen Titus hem daarover aansprak, pakte Vespasianus een gouden munt uit zijn zak, hield die onder de neus van Titus en vroeg hem wat hij rook. Titus snuffelde maar kon geen luchtje ontdekken. Volgens geschiedschrijver Lucius Cassius schijnt Vespasianus toen gezegd te hebben: ,,Dit is verdient met de urinepotten. Het maakt niet uit hoe je je geld verdient. Het geld stinkt niet." (Pecunia non olet)

zoeken
service
in deze rubriek:

rubrieken
adsads


ads
 
sluiten X