Home: Kralingen

Home: Straten

1e jerichostraat
2e jerichostraat
adamshofstraat
admiraliteitskade
admiraliteitsstraat
adriaen van ostadepad
aegidiusstraat
afsluiterpad
agaathvlinder
albert verweystraat
amalia van solmslaan
anna van egmondhof
anna van saksenhof
annastraat
assendelftstraat
avenue concordia
bartholomeaus everardusmolen
berkelstraat
bethlehemstraat
blaardorpstraat
boerengatkade
bosland
boslandhof
boslandwerf
bovenover
brandkraanpad
brouwersstraat
buitenbassinweg
buizengat
buizenwerf
burgemeester oudlaan
carillonlaan
catharinastraat
cederstraat
charlotte de bourbonlaan
chris bennekerslaan
collegelaan
commanderijstraat
dagpauwoog
de lairesselaan
dennepijlstaart
dienstkraanpad
dijkstraat
dillenburglaan
dr bastinghof
dr. zamenhofstraat
dries van der vlerkstraat
drinkwaterweg
ebalstraat
eikenpage
eleonorahof
elisabethstraat
emantspad
emiliahof
essenlaan
essenweg
evastraat
florence nightingalehof
francinamolen
frederik van eedenstraat
frits ruysstraat
fuikstraat
gashouderstraat
gerdesiaweg
goosse van der windstraat
goudserijweg
groene wetering
hebronstraat
heer gillesstraat
heer hugostraat
heinekenplein
helenastraat
helene swarthstraat
herman bavinckstraat
herman gorterstraat
hermonlaan
hoflaan
hoge boezem
hoge filterweg
hogeschoollaan
hommelstraat
honingbijstraat
honingerdijk
honingerhof
ijsclubdwarsstraat
ijsclubstraat
infirmeriestraat
institutenlaan
jacques perkstraat
jaffa
jaffadwarsstraat
jaffahof
jan ter laanplaats
jan vermeersingel
jericholaan
jeruzalemstraat
k.p. van mandelelaan
karl landsteinerhof
karmelweg
keerkleppad
ketenstraat
kettingstraat
klaas kosterstraat
koenenstraat
koningsmantel
kortekade
kralinger esch
kralingse plaslaan
kralingseweg
krekelstraat
laan van nooitgedacht
laan van weltevreden
laan van woudestein
laan van ypenhof
lage filterpad
lage filterweg
    

Dijkstraat, Kralingen


  
Wat heb je in deze straat meegemaakt? Wie woonde er? Heb je mooie foto's, of goede herinneringen?

Iedere week hebben we een 'straat van de week' waar we aan de (oud-) bewoners vragen ons iets te vertellen over hun straat.

Maar bij straten die al geweest zijn of nog moeten komen, kun je ook je reacties kwijt.

Geef een reactie

P.S. Foto's uploaden (jpg) kan weer!

Binnengekomen reacties:
ria De Dijkstraat bestaat volgens de verhalen al heel lang en schijnt helemaal tot de lusthofstraat te hebben gelopen. Ook de lusthofstraat was voor de oorlog veel langer en bijna alle straten van kralingen kwamen er op uit. (Van de vooroorlogse dijkstraat staat een foto'tje bij een stukje over de oostzeedijk beneden). Zoals het met meer straten in mei 1940 is vergaan is ook deze dijkstraat door het bombardement in een klap van de kaart geveegd. Een vrij nieuw gedeelte is dit lot bespaard gebleven, of snel in oude stijl hersteld. De israƫlitische begraafplaats bij de Dijkstraat bleef ook nog jaren, hoewel erg verwaarloosd bestaan.
Dit was het restant van het eens zo levendige volksbuurtje.
ria De tijd dat ik me een beetje bewust begon te worden van de wereld was een tijd van het snel uit de grond stampen van woningen. Veel mensen waren hun huis kwijt door de verwoestingen en dan was er natuurlijk ook nog die babyboom van kort na de oorlog. Overal grote heimachines in de buurt, en verder lange betonnen hijpalen waar we als kind ook nog heerlijk op speelden ook. Er werden veel portiekwoningen gebouwd. Niet ongezellig en heel licht. Ook in de Dijkstraat verschenen dat soort huizen. Wij gingen omstreeks 1950 op nr 40c wonen. Tussen de Dijkstraat en de Speelmanstraat was een gezamenlijke tuin die keurig werd onderhouden, ik geloof door de gemeente. We speelden er op onze kleedjes met onze poppen, of bouwden er tenten. Op het brede trottoir tekenden we hinkelperken en was er ruimte genoeg om te rolschaatseen. Het meest speelde ik met Hildegard Hamburg, van nr. 42c, wij waren van dezelfde leeftijd en met een meisje van de overkant dat Lenie heette, ook een leeftijdgenootje, verder natuurlijk met mijn zusje Betty en mijn neefjes Cock en Harry Kool. 's Zomers gingen we met z'n allen naar de speeltuin aan de Honingerdijk. Verder was er natuurlijk het Jodenslootje met het kerkhof in het verlengde van de straat waar je heerlijk kon grasduinen al hadden onze moeders dat liever niet. Waarom zijn al die mensen daar eigenlijk vertrokken? Het zag er toen nog netjes en schoon uit. De huisvrouwtjes deden hun plicht door om beurten de trappen en de stoep te boenen. De glazenwasser deed de ramen en er was een man die als de vuilnisman geweest was, de bakken schoonmaakte. Wij moesten onze hinkelperken ook 's avonds weer schoonmaken van de moeders. Kortom niks mis mee. De huizen waren van baksteen en de ramen en buitendeuren van metaal. Veel mooier dan al dat dat kunststof van later. Jawel wij zijn na tien jaar ook verhuisd, maar dat was wegens ruimtegebrek. Ik ben er na die tijd nooit meer geweest, dus weet ook niet wat er van het straatje geworden is.
Frits Ik had een vriendje wonen in de Dijkstraat. Hij woonde op de onderste etage gelijk naast het poortje van het badhuis. Ron Boom of Boon?
ria Het (een beetje oneerbiedig genoemde) "jodenkerkhof"is op deze site al veel ter sprake gekomen, en lag ook in het verlengde van de dijkstraat, daarom vond ik het wel leuk dat ik deze prent uit 1942 tegenkwam. Compleet met de gashouders aan het Noordeinde op de achtergrond. Heel sfeervol en herkenbaar voor de wat ouderen onder ons.
ria naast dit poortje Frits? Er waren twee poortjes
ria En dit is het andere poortje volgens mij
Anne Woonde in Dijkstraat op 20b van 1960 tot 1969
Anja Ruberg Mijn oma Anna van der Valk woonde op nummer 45b ... wat een prachtige herinneringen. We waren veel bij mijn oma en kan mij nog goed de Spaanse vereniging herinneren die aan de achterkant op het pleintje zat. We hoorden altijd heel veel Spaanse muziek als we in bed lagen. Ook de familie van mijn vader heeft aan de Dijkstraat gewoond. Tot het bombardement. Er was weinig van de woning over. Mijn oom werd daar altijd hevig mee geplaagd. Zijn broers stonden al buiten en hij probeerde de deur open te morrelen, wat niet lukte. Een van de broers zei: Hee Nico, je kunt toch gewoon door het raam naar buiten stappen? Die zaten er namelijk niet meer in!
Marianne van der Post Wat leuk Anja dan is jouw oma mijn tante. Ik ben namelijk de jongste dochter, Marianne, van tante Ger en Oom Bep en ook wij kwamen veel bij tante Anna in de Dijkstraat. Ik zou het leuk vinden iets van je te horen. 2-8-2015
Hallo Arthur , ik ben ria van der post en heb zoals je zelf al vertelde boven jullie gewoond. Nu je zo'n programma leest
komen er steeds meer verhalen en namen bij je op.Hoe gaat het met je broer Guus? Ik heb tot juni 64 op de korte kade gewoond en daar getrouwd en naar spijkenisse verhuis waar ik nu nog steeds woon.Was de naam van Addie Kuiper je ontschoten? En Nel van Dam? En Ada Baartman, die woont hier in Spijkenisse. En Herman en Annie Kersten.Ik ben benieuwd of ik wat van je hoor. Ik had het via een email gedaan maar dat werd niet geaccepteerd. Groetjes Ria
Frits Ja Ria, het poortje naast het badhuis.
Via dit poortje kon je de weg afsnijden naar de Libellenstraat.
OjJMdo32 One or two to rermbeem, that is.
ulrLp8VoZz No qutieson this is the place to get this info, thanks y'all.
a6un1niyW This inairmftoon is off the hizool! http://qbsideagv.com [url=http://bfrnze.com]bfrnze[/url] [link=http://zhosjzqqjpn.com]zhosjzqqjpn[/link]
L0n0XQlMY Lot of smarts in that potgsni!
John Mijn Opa en Oma hebben in de Dijkstraat gewoond op nr. 38A of C (was de bovenste woonlaag).
Begin jaren '80 begon mijn opa (oma was toen al jaren overleden) allerlei waanbeelden te zien en dacht hij dat hij vermoord werd. Schreeuwde 's nachts het hele trappenhuis bij elkaar en stond met een bijl op de metalen trapleuningen te rammen. Moet voor de buren afschuwelijk geweest zijn. Het kostte heel veel moeite om hem uiteindelijk ergens opgenomen te krijgen.
Ria John ik ben al heel lang niet meer op deze site geweest maar misschien kijk je er nog eens op. Woonden je opa en oma daar al voor 1961? Toen zijn wij namelijk verhuisd.
We woonden wel op 40c dus er pal naast. Toen was er niets te zien of te horen. Ik kende het gezin dat toen op 38c woonde best goed. Een gezin met veel jongens. Ik zou het zielig vinden als het met hen gebeurd was. Maar dat geldt natuurlijk voor elk gezin ook al ken je het niet.
Ria
sjoerd westra ik ben in 1948 of 1949 met moeder,vader zus yvonne broer rob in de dijkstraat 4a komen wonen In het portiek woonde toen en dan heb ik over 1949 de fam.Overijk , Aards , Van de Berg op nummer 2 op 4 woonde wij en Aards en de Bruin de melkman Naast ons op 6 woonde Fam. Trip de was een groot gezin

 
Vertel iets over deze straat
Je naam:  
Beschrijving, feiten, sfeer, verhaal, gedicht.. etc.


Voeg eventueel een foto toe:  

  Type de 4 cijfers:  Andere straten waarop gereageerd is: 1e jerichostraat, 2e jerichostraat, adamshofstraat, admiraliteitsstraat, adriaen van ostadepad, aegidiusstraat, agaathvlinder, albert verweystraat, anna van egmondhof, assendelftstraat, avenue concordia, berkelstraat, bethlehemstraat, blaardorpstraat, bosland, boslandwerf, bovenover, brouwersstraat, buitenbassinweg, buizengat, burgemeester oudlaan, catharinastraat, cederstraat, charlotte de bourbonlaan, chris bennekerslaan, commanderijstraat, de lairesselaan, dienstkraanpad, dillenburglaan, dr bastinghof, dr. zamenhofstraat, dries van der vlerkstraat, drinkwaterweg, eikenpage, elisabethstraat, emiliahof, essenlaan, essenweg, florence nightingalehof, francinamolen, frits ruysstraat, fuikstraat, gashouderstraat, gerdesiaweg, goudserijweg, groene wetering, hebronstraat, heer gillesstraat, heer hugostraat, helenastraat, helene swarthstraat, herman bavinckstraat, herman gorterstraat, hermonlaan, hoflaan, hoge boezem, hoge filterweg, hommelstraat, honingerdijk, honingerhof, ijsclubdwarsstraat, ijsclubstraat, infirmeriestraat, institutenlaan, jaffa, jaffadwarsstraat, jaffahof, jericholaan, jeruzalemstraat, karl landsteinerhof, keerkleppad, ketenstraat, kettingstraat, koenenstraat, koningsmantel, kortekade, kralinger esch, kralingse plaslaan, kralingseweg, krekelstraat, laan van nooitgedacht, laan van weltevreden, laan van woudestein, lage filterpad, lage filterweg, lambertusstraat, lambertweg, libanonweg, lichtenauerlaan, louise de colignylaan, lusthofstraat, manegelaantje, marinus vd stoepstraat, max euwelaan, meindert hobbemalaan, merulaweg, naaldwijkstraat, nesserdijk, noordeinde, ommoordsestraat, oost einde, oostmaaslaan, oostmaasstraat, oostplein, oostzeedijk, oostzeedijk beneden, oude plantagedreef, oudedijk, oudorpweg, palestinastraat, papegaaistraat, paulus potterstraat, plantagestraat, plantageweg, plaszoom, polanenstraat, prinses julianalaan, ramlehstraat, ramlehweg, reservoirpad, rijsakkerlaan, robert baeldestraat, rozenburglaan, rubensstraat, s gravenweg, s gravenwetering, s landswerf, schinkelstraat, sichemstraat, siondwarsstraat, sionstraat, slaak, slotlaan, slotstraat, sophiakade, sophiastraat, specerijenhof, speelmanstraat, struisenburgdwarsstraat, struissenburgstraat, taborstraat, taxusstraat, thomas morelaan, toepad, touwslagersstraat, van somerenweg, van traaplaats, vd leckestraat, victoriapark, vijverlaan, vlietlaan, vlinderstraat, vogelstraat, voorschoterlaan, voorschoterstraat, vredehofstraat, vredehofweg, vredenoordlaan, vredenoordpad, vredenoordplein, waterloostraat, watermeterpad, watertorenweg, wildeveenstraat, willem ruyslaan, witte hertstraat, wollefoppenstraatVolg Kralingen.nl en alle straten op Twitter    
Home: Kralingen
Home: Straten

lambertusstraat
lambertweg
leendert butterstraat
libanonweg
libellenstraat
lichtenauerlaan
louis couperusstraat
louise de colignylaan
lusthofstraat
maasboulevard
manegelaantje
maria stuartlaan
marinus vd stoepstraat
max euwelaan
mecklenburglaan
mecklenburgplein
meikeverstraat
meindert hobbemalaan
merulaweg
naaldwijkstraat
nazarethstraat
nesserdijk
noordeinde
ommoordsestraat
onderlangs
oost einde
oostmaaslaan
oostmaasstraat
oostmolenwerf
oostplein
oostzeedijk beneden
oostzeedijk
oranjelaan
oude plantagedreef
oudedijk
oudorpweg
overstortpad
palestinastraat
papegaaistraat
paulus potterstraat
plantagelaan
plantagestraat
plantageweg
plaszoom
polanenstraat
prinses julianalaan
ramlehstraat
ramlehweg
reservoirpad
rhijnspoorkade
rijnwaterstraat
rijsakkerlaan
ringersplaats
robert baeldestraat
rozenburglaan
rubensstraat
s gravenclave
s gravensingel
s gravenweg
s gravenwetering
s landswerf
sara corneliamolen
schinkelstraat
schultz van hagenstraat
sichemstraat
siondwarsstraat
sionstraat
slaak
slotlaan
slotstraat
snelfilterweg
sophiakade
sophiastraat
specerijenhof
speelmanstraat
sportlaan
struisenburgdwarsstraat
struissenburgstraat
t holletje
taborstraat
taxusstraat
thomas morelaan
tiberiaslaan
tijs van zeventerstraat
toepad
touwslagersstraat
van somerenstraat
van somerenweg
van traaplaats
vd leckestraat
victoriapark
vijverlaan
vijverweg
vlietlaan
vlinderstraat
vogelstraat
voorschoterlaan
voorschoterstraat
vredehofplaats
vredehofstraat
vredehofweg
vredenoordkade
vredenoordlaan
vredenoordpad
vredenoordplein
waldeck pyrmontlaan
waterloostraat
watermeterpad
watertorenweg
waterwerk
weteringstraat
wildeveenstraat
willem kloosstraat
willem ruyslaan
witte hertstraat
witte spaanstraat

 
sluiten X