Home: Kralingen

Home: Straten

1e jerichostraat
2e jerichostraat
adamshofstraat
admiraliteitskade
admiraliteitsstraat
adriaen van ostadepad
aegidiusstraat
afsluiterpad
agaathvlinder
albert verweystraat
amalia van solmslaan
anna van egmondhof
anna van saksenhof
annastraat
assendelftstraat
avenue concordia
bartholomeaus everardusmolen
berkelstraat
bethlehemstraat
blaardorpstraat
boerengatkade
bosland
boslandhof
boslandwerf
bovenover
brandkraanpad
brouwersstraat
buitenbassinweg
buizengat
buizenwerf
burgemeester oudlaan
carillonlaan
catharinastraat
cederstraat
charlotte de bourbonlaan
chris bennekerslaan
collegelaan
commanderijstraat
dagpauwoog
de lairesselaan
dennepijlstaart
dienstkraanpad
dijkstraat
dillenburglaan
dr bastinghof
dr. zamenhofstraat
dries van der vlerkstraat
drinkwaterweg
ebalstraat
eikenpage
eleonorahof
elisabethstraat
emantspad
emiliahof
essenlaan
essenweg
evastraat
florence nightingalehof
francinamolen
frederik van eedenstraat
frits ruysstraat
fuikstraat
gashouderstraat
gerdesiaweg
goosse van der windstraat
goudserijweg
groene wetering
hebronstraat
heer gillesstraat
heer hugostraat
heinekenplein
helenastraat
helene swarthstraat
herman bavinckstraat
herman gorterstraat
hermonlaan
hoflaan
hoge boezem
hoge filterweg
hogeschoollaan
hommelstraat
honingbijstraat
honingerdijk
honingerhof
ijsclubdwarsstraat
ijsclubstraat
infirmeriestraat
institutenlaan
jacques perkstraat
jaffa
jaffadwarsstraat
jaffahof
jan ter laanplaats
jan vermeersingel
jericholaan
jeruzalemstraat
k.p. van mandelelaan
karl landsteinerhof
karmelweg
keerkleppad
ketenstraat
kettingstraat
klaas kosterstraat
koenenstraat
koningsmantel
kortekade
kralinger esch
kralingse plaslaan
kralingseweg
krekelstraat
laan van nooitgedacht
laan van weltevreden
laan van woudestein
laan van ypenhof
lage filterpad
lage filterweg
    

Honingerdijk, Kralingen


  
Wat heb je in deze straat meegemaakt? Wie woonde er? Heb je mooie foto's, of goede herinneringen?

Iedere week hebben we een 'straat van de week' waar we aan de (oud-) bewoners vragen ons iets te vertellen over hun straat.

Maar bij straten die al geweest zijn of nog moeten komen, kun je ook je reacties kwijt.

Geef een reactie

P.S. Foto's uploaden (jpg) kan weer!

Binnengekomen reacties:
ria Dit is de Honingerdijk boven. aan de overkant ligt de Honingerdijk beneden. Daar ligt ook Het Arboretum Trompenburg, een heel mooie wandeltuin met bijzondere planten. Je kunt er o.a. een dagkaartje kopen om er al of niet met en gids in rond te wandelen. Erg mooi als de rhododendrons bloeien. Kijk even op hun website want er zijn nog veel meer aktiviteiten in het Arboretum Trompenburg.
Johan Op de Honingerdijk beneden had je/of heb je nog steeds speeltuin Kralingen en de scoutinggroep Olivier van Noort groep 48.
Nog een tijdje lid van geweest leuke dingen gedaan mooie vakanties beleefd met de groep.Voor een deel van mijn latere leven is hier een basis gelegd.
Blijf erbij een mooi wijk in een mooie stad.
ria O, die speeltuin "Het Perenhof", daar gingen we iedere zomervakantie met alle kinderen uit de buurt naar toe. Eerst een heel stuk lopen over de hete lage oostzeedijk, dan een klein stukje honingerdijk en dan moest je bij de ingang je kaartje laten zien en eindelijk kon de pret beginnen. Met die hoge houten glijbaan. Je moest wél eerst een matje pakken natuurlijk anders had je geen vel meer op van je dijbenen als je beneden was. De speeltuin is er nog maar heet nu speeltuin Kralingen, de Olivier van Noort groep leeft natuurlijk ook nog steeds.
ria Het clubhuis van de Olivier Van Noort groep op het meest landelijke plekje van kralingen.
ria De Honingerdijk. Een paar weken geleden kwamen we na lange tijd kralingen binnen via de Honingerdijk, vanwege de omleiding i.v.m. de werkzaamheden a.d. Oudedijk. Ik schrok me een hoedje en snapte eerste niet dat we op de Honingerdijk reden. Hier een hoek eraf, daar vreemde bochten, totdat we langs de huizenrij van de foto bovenaan de pagina kwamen. Daar kwam de herkenning. Wat zijn dat toch mooie woningen. Heel apart en tijdloos. Het boegbeeld van de Honingerdijk boven. Daar zou ik weleens wat meer over willen weten. Hoe en wanneer ze gebouwd zijn. Wie de architect is en ook hoe ze er van binnen uit zien. Misschien kan iemand die ooit in zo'n huis gewoond heeft er wel iets over vertellen.
Shérani Wekelijks gingen we met een hele club naar de Speeltuin toe. Ben er nog door een gans in mijn rug gebeten.... is nog steeds een trauma als ik een groep ganzen zie :):):)
Erg leuke tijd. Zeker die kabelbaan en dat huisje waar de plankjes uitgehaald konden worden om er zo onder te kruipen.
Jaap Op de Honingerdijk ben ik geboren en getogen. Het was een geweldig fijne straat om te wonen. Wij woonden op de tweede verdieping; achter zag je uit op de Maas in de verte en dichterbij op het Boerengat; eigenlijk het Buizengat, maar wij noemden het Boerengat, hoewel dat water eigenlijk meer in de richting van het Oostplein lag. Aan de voorkant keken we op het Arboretum en de tuin van Hoey Smit, met zijn grote kastanjeboom waar we elke herfst de kastanjes uit gooiden met takken en stenen. En waar we verstoppertje speelden (ideale plaats!) Ja, die speeltuin, daar heb ik heel wat dagen doorgebracht als kind, vooral de grote schommels hadden mijn voorkeur en de zweefmolen achter in de tuin. Je had een soort abonnement in de vorm van een kaart om je nek hangen, zodat je zonder moeite naar binnen kon. De klimpalen had je - dat lukte mij nooit - en later kwam er een klimboom bij. Als het regende kon je schuilen in de "keet", het was dan best gezellig met z'n allen daar droog, terwijl de regen neersuisde. En ik herinner me ook twee generaties van Oudenaarden, die op de één of andere manier daar in de buurt waren of daar rond fietsten; zij bewoonden de Perenhof en het slootje daarlangs droeg hun naam; althans wij noemden het altijd: het slootje van Oudenaarden.
Dichtbij de Honingerdijk had je de Oude Plantage, een soort verwilderd park, waar een mix van cultuurplanten en wilde planten een geweldig avontuurlijk speelgebied met veel struikgewas vormden voor de jeugd, die overvloedig aanwezig was op de Honingerdijk en ook in de aangrenzende straten. Ik heb het dan over de jaren na de oorlog tot ongeveer 1965. Ik kan me voor een kind geen betere plaats indenken om te wonen en van zijn jeugd te genieten dan de Honingerdijk.
Benedendijks werd gebadmintond, landveroverertje gedaan met grote gekrijte vakken, ruzie gemaakt, gehuild, gelachen, van het talud afgerold door het hoge gras - en als je pech had door een hondendrol - gekoot, dat was een spel waarbij je rechtopgezette straatstenen probeerde te raken met een andere straatsteen, en ik weet niet wat allemaal voor andere dingen er nog gedaan werden. Voetballen - jongens, zullen we "metsie" doen? - werd gedaan op twee velden, een kleiner en wat groter veld, naast de speeltuin. Slechts zelden werd daar niet gevoetbald als het een beetje weer was.
En dan had je de fabriek aan het eind van de dijk, waar altijd het geluid van metaalbewerking te horen was, en vonkenregens van het lassen te zien waren. De naam ervan ben ik vergeten; kan iemand mij dat nog vertellen?
Ja, ik kan me nog veel meer herinneren, b.v. de herberg "In de Rustwat", die v√≥√≥r de waternoodsramp van 1953 in een soort grote put stond, en waaromheen tramlijn 1 altijd zijn rit be√ęindigde en weer begon na een minuut of tien te hebben stilgestaan, opnieuw op weg naar het Aelbrechtsplein. Na 1953 is deze herberg herbouwd op een plaats vlakbij de speeltuin en hij is er, voorzover ik weet nog steeds.
En dan had je natuurlijk het "kapotte huis", een ru√Įne, overblijfsel van een oorlogsbombardement. Je kon je daar helemaal uitleven wat betreft springen, klauteren en andere behendigheid en de tegenover elkaar staande muurresten dienden als uitstekende dekking als je oorlogje speelde en elkaar met blaaspijpen beschoot met papieren pijltjes, of elkaar met steentjes bekogelde. Dat laatste was niet ongevaarlijk en ik herinner me nog dat een keer een jongen met een grote bloedende hoofdwond naar huis werd gebracht, omdat iemand zich niet aan de afgesproken maat steentjes hield en het eens met een stuk van een klinker probeerde....

En dan af en toe een beetje buurtje pesten. De deurknoppen van twee buren aan elkaar vastmaken met een stuk touw en dan bij beide buren bellen. Vervolgens op een afstandje genietend toekijken hoe beide deuren machteloos heen en weer klapperen, open en dicht en het gescheld aanhoren van de zeer ge√Įrriteerde buren....wat kunnen kinderen gemeen zijn eigenlijk!

Ja, de Honingerdijk....onuitwisbaar in mijn geheugen!
Ton Beste Jaap, 10-11-2013,
In welke periode heb jij op de Honingerdijk gewoond en op welk huisnummer?
Groet,
Ton
Anneke Ook ik heb goede herinneringen aan mijn jeugd op de Honingerdijk. Alles wat hierboven staat weet ik ook nog heel goed.
De naam van de fabriek was volgens mij Thans en het was een klein scheepswerfje.
Ook de fabriek van Sillevoldt kan ik mij nog goed herinneren. Het rook er zo lekker naar gebrande koffie en olienoten. Soms kregen we weleens een handje van een aardige meneer.
In Perenhof was ook een klein openluchttheater. Als er een uitvoering was gingen we weleens stiekem kijken.
Spelen aan de Maas was ook een feest. We gingen in de Maas zwemmen wat streng verboden was van onze ouders. Toch kwamen ze er achter en kregen we straf. Later vertelden ze ons dat we naar de olie stonken.
Ook weet ik nog dat er altijd strijd was met de jongens van de Waterloostraat om het grote voetbalveld. Na het avondeten gingen de jongens er snel naar toe. Wie er het eerste was was de winnaar en de tegenpartij kon naar het kleine veldje verhuizen.
Door de heg kruipen naar Excelsior en dan natuurlijk niet gesnapt worden. Zo zijn er nog heel wat verhalen te vertellen. Het was een geweldige tijd.
Anna Ik herken alles in deze verhalen. Opgegroeid op de Honingerdijk 127A, naast het eindpunt tram 1, bij de Rustwat.Al die mooie herinneringen..de ru√Įne op de SVK..het Boerengat..Sillevoldt (specerijen, ik ruik ze nog)..het winkeltje van Mien Schouten..de prachtige jasmijnstruiken op de SVK en bij het Laantje van Woudestein..al die mensen die op zondag naar Excelsior gingen, tot ons vermaak..de speeltuin..de roze bloesems in Mei langs de Honingerdijk... Het is allemaal veranderd. Helaas. Het slootje op het Laantje van Woudestein is niet helder meer, er zijn geen dikkopjes en waterlibellen en kikkers meer. De jasmijn is weg.
Maar het zijn dierbare herinneringen.
m.Dagevos hoor net van mijn oude moeder 86 dat haar grootvader op honingerdijk 46 woonde...terugrekenend zal dat in 1935+ ? geweest moeten zijn...veel bedienden en lakijen als ze daar als kind bezoek bracht. Fam Nijssen ?
Leuk als iemand iets weet...
Jules Toevallig belandde ik op deze pagina en tot mijn grote plezierige verbazing zie ik hoogstwaarschijnlijk allemaal notities van inzenders die evenals ik zo in de jaren 50 - 60 actief waren op de prachtige Honingerdijk.

De verhalen van Jaap, Anneke en Anna zijn mij zeer bekend. De mooiste tijd van mijn leven liggen daar, wat een aparte wereld toen dat Kralingen.

Ik woonde op 123 en was dus buur van Anna, maar ik ken daar geen Anna. Begane grond woonde een ouder echtpaar zonder kinderen en de man liep kreupel. Familie Feytel? Ja, wij pestten ze nog weleens. Op 1e verdieping een echtpaar met zoon Bob en dochter Ria. Had daar vaak contact mee. Fijne mensen!

Op de 2e verdieping een echtpaar uit Belgi√ę, geloof de familie Minus of Mines? Vader was hoogleraar meen ik mij te herinneren. Joep en een dochter en dat zou dan Anna moeten zijn?

Jaap moet ik ook kennen, het klinkt allemaal zo vertrouwd in de oren. Die bloedende jongen was ik hoogstwaarschijnlijk toen ik met mijn hoofd in een muurpin bij Huize Savio belandde, was met voetballen. Met zus Nellie veel gespeeld. Was een fantastische lieve vriendin.

Anneke waarvan haar vader, geloof ik, bij de vrijwillige brandweer hielp en die bijna dagelijks uitrukte voor de alaan smeulende afvalhopen achter bij Excelsior.

Leuk al die herinneringen, vele groeten, Jules

14 maart 2016

 
Vertel iets over deze straat
Je naam:  
Beschrijving, feiten, sfeer, verhaal, gedicht.. etc.


Voeg eventueel een foto toe:  

  Type de 4 cijfers:  Andere straten waarop gereageerd is: 1e jerichostraat, 2e jerichostraat, adamshofstraat, admiraliteitsstraat, adriaen van ostadepad, aegidiusstraat, agaathvlinder, albert verweystraat, anna van egmondhof, assendelftstraat, avenue concordia, berkelstraat, bethlehemstraat, blaardorpstraat, bosland, boslandwerf, bovenover, brouwersstraat, buitenbassinweg, buizengat, burgemeester oudlaan, catharinastraat, cederstraat, charlotte de bourbonlaan, chris bennekerslaan, commanderijstraat, de lairesselaan, dienstkraanpad, dijkstraat, dillenburglaan, dr bastinghof, dr. zamenhofstraat, dries van der vlerkstraat, drinkwaterweg, eikenpage, elisabethstraat, emiliahof, essenlaan, essenweg, florence nightingalehof, francinamolen, frits ruysstraat, fuikstraat, gashouderstraat, gerdesiaweg, goudserijweg, groene wetering, hebronstraat, heer gillesstraat, heer hugostraat, helenastraat, helene swarthstraat, herman bavinckstraat, herman gorterstraat, hermonlaan, hoflaan, hoge boezem, hoge filterweg, hommelstraat, honingerhof, ijsclubdwarsstraat, ijsclubstraat, infirmeriestraat, institutenlaan, jaffa, jaffadwarsstraat, jaffahof, jericholaan, jeruzalemstraat, karl landsteinerhof, keerkleppad, ketenstraat, kettingstraat, koenenstraat, koningsmantel, kortekade, kralinger esch, kralingse plaslaan, kralingseweg, krekelstraat, laan van nooitgedacht, laan van weltevreden, laan van woudestein, lage filterpad, lage filterweg, lambertusstraat, lambertweg, libanonweg, lichtenauerlaan, louise de colignylaan, lusthofstraat, manegelaantje, marinus vd stoepstraat, max euwelaan, meindert hobbemalaan, merulaweg, naaldwijkstraat, nesserdijk, noordeinde, ommoordsestraat, oost einde, oostmaaslaan, oostmaasstraat, oostplein, oostzeedijk, oostzeedijk beneden, oude plantagedreef, oudedijk, oudorpweg, palestinastraat, papegaaistraat, paulus potterstraat, plantagestraat, plantageweg, plaszoom, polanenstraat, prinses julianalaan, ramlehstraat, ramlehweg, reservoirpad, rijsakkerlaan, robert baeldestraat, rozenburglaan, rubensstraat, s gravenweg, s gravenwetering, s landswerf, schinkelstraat, sichemstraat, siondwarsstraat, sionstraat, slaak, slotlaan, slotstraat, sophiakade, sophiastraat, specerijenhof, speelmanstraat, struisenburgdwarsstraat, struissenburgstraat, taborstraat, taxusstraat, thomas morelaan, toepad, touwslagersstraat, van somerenweg, van traaplaats, vd leckestraat, victoriapark, vijverlaan, vlietlaan, vlinderstraat, vogelstraat, voorschoterlaan, voorschoterstraat, vredehofstraat, vredehofweg, vredenoordlaan, vredenoordpad, vredenoordplein, waterloostraat, watermeterpad, watertorenweg, wildeveenstraat, willem ruyslaan, witte hertstraat, wollefoppenstraatVolg Kralingen.nl en alle straten op Twitter    
Home: Kralingen
Home: Straten

lambertusstraat
lambertweg
leendert butterstraat
libanonweg
libellenstraat
lichtenauerlaan
louis couperusstraat
louise de colignylaan
lusthofstraat
maasboulevard
manegelaantje
maria stuartlaan
marinus vd stoepstraat
max euwelaan
mecklenburglaan
mecklenburgplein
meikeverstraat
meindert hobbemalaan
merulaweg
naaldwijkstraat
nazarethstraat
nesserdijk
noordeinde
ommoordsestraat
onderlangs
oost einde
oostmaaslaan
oostmaasstraat
oostmolenwerf
oostplein
oostzeedijk beneden
oostzeedijk
oranjelaan
oude plantagedreef
oudedijk
oudorpweg
overstortpad
palestinastraat
papegaaistraat
paulus potterstraat
plantagelaan
plantagestraat
plantageweg
plaszoom
polanenstraat
prinses julianalaan
ramlehstraat
ramlehweg
reservoirpad
rhijnspoorkade
rijnwaterstraat
rijsakkerlaan
ringersplaats
robert baeldestraat
rozenburglaan
rubensstraat
s gravenclave
s gravensingel
s gravenweg
s gravenwetering
s landswerf
sara corneliamolen
schinkelstraat
schultz van hagenstraat
sichemstraat
siondwarsstraat
sionstraat
slaak
slotlaan
slotstraat
snelfilterweg
sophiakade
sophiastraat
specerijenhof
speelmanstraat
sportlaan
struisenburgdwarsstraat
struissenburgstraat
t holletje
taborstraat
taxusstraat
thomas morelaan
tiberiaslaan
tijs van zeventerstraat
toepad
touwslagersstraat
van somerenstraat
van somerenweg
van traaplaats
vd leckestraat
victoriapark
vijverlaan
vijverweg
vlietlaan
vlinderstraat
vogelstraat
voorschoterlaan
voorschoterstraat
vredehofplaats
vredehofstraat
vredehofweg
vredenoordkade
vredenoordlaan
vredenoordpad
vredenoordplein
waldeck pyrmontlaan
waterloostraat
watermeterpad
watertorenweg
waterwerk
weteringstraat
wildeveenstraat
willem kloosstraat
willem ruyslaan
witte hertstraat
witte spaanstraat

 
sluiten X