Home: Kralingen

Home: Straten

1e jerichostraat
2e jerichostraat
adamshofstraat
admiraliteitskade
admiraliteitsstraat
adriaen van ostadepad
aegidiusstraat
afsluiterpad
agaathvlinder
albert verweystraat
amalia van solmslaan
anna van egmondhof
anna van saksenhof
annastraat
assendelftstraat
avenue concordia
bartholomeaus everardusmolen
berkelstraat
bethlehemstraat
blaardorpstraat
boerengatkade
bosland
boslandhof
boslandwerf
bovenover
brandkraanpad
brouwersstraat
buitenbassinweg
buizengat
buizenwerf
burgemeester oudlaan
carillonlaan
catharinastraat
cederstraat
charlotte de bourbonlaan
chris bennekerslaan
collegelaan
commanderijstraat
dagpauwoog
de lairesselaan
dennepijlstaart
dienstkraanpad
dijkstraat
dillenburglaan
dr bastinghof
dr. zamenhofstraat
dries van der vlerkstraat
drinkwaterweg
ebalstraat
eikenpage
eleonorahof
elisabethstraat
emantspad
emiliahof
essenlaan
essenweg
evastraat
florence nightingalehof
francinamolen
frederik van eedenstraat
frits ruysstraat
fuikstraat
gashouderstraat
gerdesiaweg
goosse van der windstraat
goudserijweg
groene wetering
hebronstraat
heer gillesstraat
heer hugostraat
heinekenplein
helenastraat
helene swarthstraat
herman bavinckstraat
herman gorterstraat
hermonlaan
hoflaan
hoge boezem
hoge filterweg
hogeschoollaan
hommelstraat
honingbijstraat
honingerdijk
honingerhof
ijsclubdwarsstraat
ijsclubstraat
infirmeriestraat
institutenlaan
jacques perkstraat
jaffa
jaffadwarsstraat
jaffahof
jan ter laanplaats
jan vermeersingel
jericholaan
jeruzalemstraat
k.p. van mandelelaan
karl landsteinerhof
karmelweg
keerkleppad
ketenstraat
kettingstraat
klaas kosterstraat
koenenstraat
koningsmantel
kortekade
kralinger esch
kralingse plaslaan
kralingseweg
krekelstraat
laan van nooitgedacht
laan van weltevreden
laan van woudestein
laan van ypenhof
lage filterpad
lage filterweg
    

Oostzeedijk Beneden, Kralingen


  
Wat heb je in deze straat meegemaakt? Wie woonde er? Heb je mooie foto's, of goede herinneringen?

Iedere week hebben we een 'straat van de week' waar we aan de (oud-) bewoners vragen ons iets te vertellen over hun straat.

Maar bij straten die al geweest zijn of nog moeten komen, kun je ook je reacties kwijt.

Geef een reactie

P.S. Foto's uploaden (jpg) kan weer!

Binnengekomen reacties:
ria Van de oostzijdijk boven weet ik me nog goed te herinneren dat tijdens de watersnoodramp van 1953 hier het water tot aan de tramrails stond. Het scheelde maar een haar of het water was kralingen binnengestroomd. 'k heb het gezien, maar niet beseft wat dat teweeg zou brengen.
Piet Loeve Op de oostzeedijk beneden is eind jaren 1940 even ten oosten van de Willem Ruyslaan een vrolijk uitziend woning/winkelcomplex gebouwd met laagbouwwinkels afgewisseld met mooi afgewerkte zijgevels van flatgebouwen die uitkomen op de assendelftstraat. Boven de winkeldeuren in de vier zijgevels zijn keramische gevelstenen gemetseld met afbeeldingen van een paard een zwaan een bij en een vis. Dit allemaal in een tijd dat er eigenlijk geen tijd en interesse was voor kunst in het openbaar. Maar het begon op gang te komen. Ik weet absoluut niet wie de ontwerper/maker van deze stenen is.
In de tijd dat ik nog met m'n gezin in kralingen, (voorschoterlaan) woonde was het niet ver bij ons vandaan en we winkelden er graag. Hordijk, de zaak in herenkleding was mijn favoriet.
Het gaat over dit stukje oostzeedijk.
Piet Een van de gevelstenen;
ria En toen moesten we naar de kapper...kort kaar moesten we krijgen van ma, het was kort na WO II en kort haar was "in" voor jonge vrouwen en meisjes. De herenkapper op de oostzeedijk was volgens haar de meest geschikte kapper. Zijn zaak was op de lage oostzeedijk dichtbij het oostplein. Ma zei: jullie moeten zeggen dat hij jullie haar net een stukje boven de oorlel moet afknippen en gaf ons wat geld mee. We waren nog maar 3 en 6 jaar, maar ik was met 6 jaar toch de grote zus. Om bij de kapper te komen moesten we de hol op naar boven. Alleen, dat kwam me duur te staan, want kleinzus van drie liep de hele weg te huilen dat ze niet naar de kapper durfde omdat ma gezegd had dat hij een stuk van haar oorlel moest afknippen. Ik heb haar de hele hol op moeten slepen. Ook bij de kapper zat ze nog na te snikken. Het zag er ook allemaal zo plechtstatig uit, de inrichting van kapperszaken was nog niet op kinderen ingesteld, al was de kapper best aardig en de hele familie enthousiast toen we weer thuis kwamen. We hebben het er nog vaak over..
Maja Versteeg. bouman Hier heb ik gewerkt en gewoond. In het Rotterdams Zuigelingen tehuis. Een fijne tijd voor iemand uit Brabant.een drukke straat met de remise achter ons. Misschien leest dit iemand die daar ook heeft gewerkt neem dan contact op.
ria De Oostzeedijk beneden, of de "beneden oostzeedijk" was behalve een de onderkant van de "hoge oostzeedijk",= Oostzeedijk boven, op sommige plekken ook een winkelstraat, hierboven worden al veel winkeliers aangegeven. Omdat ik in de jaren 1950 in de Dijkstraat woonde herinner ik me uit die buurt bijvoorbeeld de textielwinkel van van der Torre, waar je voor 60 cent! één ladder in je nylonkous kon laten "ophalen", hardstikke duur, als je nagaat wat je nu voor een panty betaalt, maar je liet het toch doen want nylons waren helemaal duur en je had ze nodig, voor je werk op kantoor en om op zaterdagavond uit dansen te gaan. Zelf op de middelbare droegen we ze al. Nog geen spijkerbroek te zien begin fifties! Verder was er de juwelierszaak van Heetman, daar mocht je op je 13e verjaardag meestal een horloge kopen van je ouders, om, dat was de bedoeling, er de rest van je leven mee te doen. Ook dure dingen, echte mechanische, meestal uit zwitserland', en voor als er iemand een (klein)kind kreeg hadden ze mooie echt zilveren rammelaars en bestekjes voor peutertjes, en nog veel meer moois waar je flink voor moest sparen. Verder was er de speelgoedzaak van juffrouw Lindeman, voor knikkers, springtouwen of tollen, je moest wel uitkijken dat ze je er geen één met een scheve taas in de handen gaf want dan deed hij het niet. Gelukkig had ik een pittige moeder die het ding in zo'n geval onmiddellijk terugbracht. Koninginnedag was een goede dag voor juffrouw Lindenman, want dan mochten we er allemaal een hoedje en een toeter kopen.Daarnaast één van de vele sigarenwinkels uit die tijd. Pa en ma rookten niet dus daar kwamen we alleen als er iemand in het gezin jarig was. De sigaretten werden dan in een mooie sigaretten-standaard op tafel te zetten, met in het midden wat sigaren. Op de hoek met de Libbellenstraat zat groentenman van Dalen. Opgestookt door de jongens uit de buurt, heb ik daar af en toe weleens een appeltje "gedieft" door hard rennend langs de uitgestalde waar, er snel één in m'n zak te steken. Lekker spannend! (achteraf: sorry hoor). Volgens mij waren dit de winkeliers daar wel zo'n beetje.
ria O.o. nu moet ik weer sorry zeggen want het bovenste gedeellte van de foto uit het stukje hierboven was uit de vooroorlogse dijkstraat en nota bene nog door mij "gediefd"ook, ik hoop dat de eigenaar het me vergeeft want de dijkstraat stond bekend als een mooi en gezellig winkelstraatje. En de winkeliers zien er opgewekt uit. De vooroorlogse tijd heb ik nooit meegemaakt en het is daarom wel een interessante foto voor onze generatie. Voor ons restten de puinhopen van na 1940 en de verhalen van :"voor de oorlog". Maar daarna natuurlijk weer de wederopbouw.
Wil Moni ( Boxman) Ik denk dat in die winkel " de poppendokter" dan ook zat! Daar ging ik met "m'n kind" heen, als er weer eens een lichaamsdeel uit lag...
Die hol, mijn hemel, wat een ding! Wij gingen naar Buchter , Goudserijweg voor kapper en mijn vader zei altijd:"laat ze geen slagen doen". Ze legden dat ding n.l. op het vuur en er zat geen thermostaat op, dus : als we het vergeten waren te zeggen...kwamen we vaak met verschroeid haar thuis!
Anna Ik herinner me op de oostzeedijk beneden ook een paar winkels: de schitterende drogisterij Knöps, de groentewinkel Peet Ham, handwerkwinkel Torenvliet, er was een kruidenier, een slager, delicatessen "Vatel'', en een bakkerij (Kops of zoiets). En op de hoek van de oostzeedijk en de voorschoterlaan stond de bloemenkar van Bloemen-Jan.
ria Groenteboer Peet Ham die zat inderdaad ook op de lage oostzeedijk, meer richting Hoflaan, mijn tante heeft daar vroeger als verkoopster gewerkt. In de kerk op de hoek van de Hoflaan ben ik pas nog geweest. Binnen oud, stoffig en donker, maar toch wel mooi, met al die muurreli√ęfs. Ik heb in de Voorschoterlaan gewoond, Bloemen-Jan lekker dichtbij om het weekend op te fleuren.
John Peet Ham zat net voorbij de hoek met de Avenue Concordia. In de jaren '70 had je op het stukje tussen de Voorschoterlaan en de Avenue een sigarenwinkel (de zoon van de toenmalige eigenaar woont er nog boven) , een groenteboer, die later een andere winkel heeft geopend ongeveer tegenover Foka, een dameskapper van Pierre Ruigrok, een fietsenwinkel van Wim Val en een schoenenzaak van Maurits vlot.
Ik herinner me nog dat er ooit in de jaren 50 een lastig type bij Peet Ham stond. Iemand uit het verre Oosten, Japan of zo. Hij wees allerlei blikjes aan en zei: ''Niet koop! Niet koop!'' totdat de kordate verkoopster zei: "En nou d'ruit, Oelewapper!!'' Het is lang geleden maar ik vergeet het nooit meer.
Anna P.s. Misschien was dat wel je tante, Ria!
ria Wie weet, dat waren de echte winkeljuffrouw's nog aardig, maar als ze niets aan je hadden, kon je vertrekken.
Ellen ( Elsje) Holland Wij waren de fam. Holland op Oostzeedijk 51a. De ouders van mijn vader woonden er tijdens de oorlog en lang daarvoor, samen met mijn vader Jo en zijn zus Cor. Kort na de oorlog zijn de ouders van mijn vader overleden, mijn tante Cor ging het huis uit en aan de overkant op de Hoge Oostzeedijk in de huishouding werken. Mijn vader woonde toen alleen op nr. 51 a.
In 1947 is hij met mijn moeder getrouwd en ze zijn in dat huis gebleven. Mijn broer en ik zijn er allebei geboren. Hij in 1949 en ik 1950.
Onder ons, beneden zat groenteboer Mol, die eigen kippen had. Eieren waren schaars. Wij kregen er welgeteld ééntje op zondagochtend, die mijn moeder op zaterdag kochte en in een mandje met zacht papier en lapjes dodelijk voorzichtig naar boven bracht! Ze mochten eens breken! Ze kostten toen nog 17 c. per stuk. Rechts van Mol zat kruidenier Schox. Links van Mol zat sigarenwinkel van Hattum, daarnaast bakker Kop.
Naar de tandarts gingen we in de Voorschoterlaan bij Dr. Sch√ľrmann, de huisarts was Dr. Bosma. Ik liep naar school op de Hoflaan en onze kerk was de Lambertuskerk. En op het trapje in het gras, bijna voor onze voordeur, liep ik naar 'boven' naar tante Cor. Ik was 8 toen we verhuisden.
Wie daar destijds met mij woonde en leefde herinnert zich misschien dat bij mij als klein meisje mijn beugel in mijn keel schoot en ik met gillende sirenes naar het ziekenhuis ben gebracht. Het gebeurde op school, maar veroorzaakte een opstootje voor onze voordeur omdat mijn moeder door de politie werd opgehaald om naar het ziekenhuis te gaan.
De stoep op nr 51 a is volgens mij nooit vernieuwd en ik zou dolgraag weer eens een kijkje boven nemen! Het mooie glas-in- lood glas, boven beide ramen van de huiskamer heeft mijn vader er destijds nog ingezet!
linda van der meer de benederoostzeedijk was vroeg altijd gezellig op de hoeklambertusstraat doets de dierenwinkel later verhuis de winkel in de lamberusstraat en de sigarenwinkel van grolle en slager harewijn en kruidenierwinkel en hoek voorschotenlaan de bloemenkar van meneer jan timer en en stukje verder had je zo poort naar de assedelfstraat daar ging ik naar beneder naar de kleuterschool in de adamshofstraat
Frits Ria, een paar berichtjes terug stond iets over een kapper op de Oostzeedijk. Nou ik kan je zeggen dat ikzelf, maar vooral mijn broer Hans Boeren, er een trauma aan over hebben gehouden. Volgens mij heette die kapper Brauneck of zoiets. Verderop zat de juwelier Spapé en verder richting het Oostplein de groentezaak van De Vries. Bij de winkel van Jamin waar ik vaak koekkruimels kocht en wafelijsjes.
Ik had toen een schoolvriendje wonen in de Dijkstraat, Ron Boom, net naast de ingang naar het badhuis, die heb je vast ook wel gekend.
arie spek Even een reactie op ria hoop dat je dit leest.Ik heb allebei de fotos op internet gezet.De foto van de kruidenierswinkel dar staat mijn vader met zijn zuster op. Zij dreven de kruidenierszaak die mijn opa Arie Spek wasbegonnen.Het gaat hier om een foto uit begin jaren dertig.De andere foto is het rijtje huizen waar wij in 1949 zijn gaan wonen. Inderdaad met dertig april stond juffrouw lindeman met hoedjes en andere feesrartikelen. De winkel zat op 159a. En wij woonden op 159c
Wim (Willem)Terhorst Hoewel ik er een ben uit de Dr.Zamenhofstraat, weet ik ook het nodige te herinneren van het stuk Lage Oostzeedijk tussen de Libellenstraat en de Slaak.
Dat komt voornamelijk omdat ik nogal eens voor mijn ouders boodschappen moest doen. Je kreeg dan een briefje mee met de bestellingen. Omdat er nog geen echte supermarkt was, moest je langs verschillende winkels. Zoals drogisterij Vijfvinkel ( "2 maatjes eau de cologne, 1 fles bleekwater"), groenteboer de Vries ("1 kilo geschrapte aardappelen"), slagerij vd Dool ( "een ons gehakte biefstuk en een ons afsnijsel voor de hond, maar niet te vet, want mijn vader is er vorige keer kotsmisselijk van geworden..."),een kantoorboekhandel. Verderop, in de nieuwbouw, Jamin, waar de los afgewogen hagelslag en kaakjes in onze familie gewild waren. In het stuk tussen mijn straat en het Oosteinde nog twee zaken, die mij als kind als spannend voorkwamen omdat je er eerst een smalle trap voor op moest om er te komen. Dat waren de kapper (inderdaad eerst de heer Brauneck, later de heer Wildeboer) en de apotheek Brussaard. En natuurlijk de onafscheidelijke rubber- en plasticwinkel, waar Ruud Huis werkte(werkt ?). Zijn broertje Pedro was nog enige tijd vriend van mijn broer Piet. Ook van het stuk Lage Oostzeedijk tussen Dr.Zamenhofstraat en Vlinderstraat herinner ik mij een paar winkels, zoals de Vivo van Stoute, slagerij Borkus (waar vaak zaagsel op de vloer lag), sigarenmagazijn "Trip" van dhr Wiggenraad, waar ik nogal eens een losse sigaar voor mijn vader kocht om hem voor het een of ander mild te stemmen, en de horlogewinkel van Quispel, later Spapé. En dáár weer naast een piepklein pleintje met 4 bomen, waar wij "boompie" deden, een soort knotsvoetbal maar dan met bomen.
Op de Hoge Oostzeedijk lieten mijn ouders hun fotorolletje ontwikkelen en afdrukken bij de Foka. Een eindje verderop zat nog bakkerij Linschoten en een viswinkel ( "de Oceaan ?") en een café, waarvan mij de naam even ontschoten is, maar waar ik voor het eerst in mijn leven op een zaterdagmiddag teveel bier dronk en bij thuiskomst de kop van Het Vrije Volk vier keer onder elkaar las. Aan het eind, bij het Oostplein, zat De Spaarbank Rotterdam, waar wij als kinderen onze volgeplakte zegeltjes, die we op school kochten, op spaarkaarten op het spaarbankboekje lieten bijschrijven.
Ik hoop, dat ik wat herinneringen bij de lezers uit de periode 1951-1966 heb kunnen terughalen.
Wat een leuke site is dit toch !!
Frits Wat herkenbaar allemaal Wim. Ook ik kende de winkeltjes in dat gedeelte van de Oostzeedijk. Wij noemden het toen Lage Oostzeedijk.
h de jong schoolfoto Els
Erik van Dalen mijn opa was groenteboer van Dalen zoals genoemd in het verhaal van Ria .
De winkel is in de oorlog weg gebombardeerd.Opa , oma en mijn vader hebben dat overleefd .Mijn opa zou zeker het pikken van de appel hebben vergeven hoor Ria.Na het bombardement was de inhoud van de winkel geplunderd . Mijn opa zei dat hij hoopte dat de mensen er wat aan zouden hebben . Daarna zijn ze gevlucht en hebben Rotterdam voorgoed verlaten.Mijn vader heeft later nog een heel verslag geschreven hoe hij als kind het bombardement heeft ervaren en hoe ze gevlucht zijn .
Ria Wat leuk dat je reageert Erik.

Gelukkig dat je opa het pikken van die appel me vergeven zou hebben. Zo te lezen was ik niet de enige.
Dat verslag van je vader wat betreft het bombardement is dat ergens te lezen? Een zwarte dag in de geschiedenis van Rotterdam en daardoor een gebeurtenis die niet vergeten mag worden.
Ook dit jaar ( 2017) hing de vlag op het stadhuis weer laag op de dag van het bombardement.
Ben Knoop De opa van mijn vrouw had in 1930 een drogisterij Beneden Oostzeedijk 51. Zou leuk zijn als hiervan een foto beschikbaar is. Is er iemand die de drogisterij nog kent?

 
Vertel iets over deze straat
Je naam:  
Beschrijving, feiten, sfeer, verhaal, gedicht.. etc.


Voeg eventueel een foto toe:  

  Type de 4 cijfers:  Andere straten waarop gereageerd is: 1e jerichostraat, 2e jerichostraat, adamshofstraat, admiraliteitsstraat, adriaen van ostadepad, aegidiusstraat, agaathvlinder, albert verweystraat, anna van egmondhof, assendelftstraat, avenue concordia, berkelstraat, bethlehemstraat, blaardorpstraat, bosland, boslandwerf, bovenover, brouwersstraat, buitenbassinweg, buizengat, burgemeester oudlaan, catharinastraat, cederstraat, charlotte de bourbonlaan, chris bennekerslaan, commanderijstraat, de lairesselaan, dienstkraanpad, dijkstraat, dillenburglaan, dr bastinghof, dr. zamenhofstraat, dries van der vlerkstraat, drinkwaterweg, eikenpage, elisabethstraat, emiliahof, essenlaan, essenweg, florence nightingalehof, francinamolen, frits ruysstraat, fuikstraat, gashouderstraat, gerdesiaweg, goudserijweg, groene wetering, hebronstraat, heer gillesstraat, heer hugostraat, helenastraat, helene swarthstraat, herman bavinckstraat, herman gorterstraat, hermonlaan, hoflaan, hoge boezem, hoge filterweg, hommelstraat, honingerdijk, honingerhof, ijsclubdwarsstraat, ijsclubstraat, infirmeriestraat, institutenlaan, jaffa, jaffadwarsstraat, jaffahof, jericholaan, jeruzalemstraat, karl landsteinerhof, keerkleppad, ketenstraat, kettingstraat, koenenstraat, koningsmantel, kortekade, kralinger esch, kralingse plaslaan, kralingseweg, krekelstraat, laan van nooitgedacht, laan van weltevreden, laan van woudestein, lage filterpad, lage filterweg, lambertusstraat, lambertweg, libanonweg, lichtenauerlaan, louise de colignylaan, lusthofstraat, manegelaantje, marinus vd stoepstraat, max euwelaan, meindert hobbemalaan, merulaweg, naaldwijkstraat, nesserdijk, noordeinde, ommoordsestraat, oost einde, oostmaaslaan, oostmaasstraat, oostplein, oostzeedijk, oude plantagedreef, oudedijk, oudorpweg, palestinastraat, papegaaistraat, paulus potterstraat, plantagestraat, plantageweg, plaszoom, polanenstraat, prinses julianalaan, ramlehstraat, ramlehweg, reservoirpad, rijsakkerlaan, robert baeldestraat, rozenburglaan, rubensstraat, s gravenweg, s gravenwetering, s landswerf, schinkelstraat, sichemstraat, siondwarsstraat, sionstraat, slaak, slotlaan, slotstraat, sophiakade, sophiastraat, specerijenhof, speelmanstraat, struisenburgdwarsstraat, struissenburgstraat, taborstraat, taxusstraat, thomas morelaan, toepad, touwslagersstraat, van somerenweg, van traaplaats, vd leckestraat, victoriapark, vijverlaan, vlietlaan, vlinderstraat, vogelstraat, voorschoterlaan, voorschoterstraat, vredehofstraat, vredehofweg, vredenoordlaan, vredenoordpad, vredenoordplein, waterloostraat, watermeterpad, watertorenweg, wildeveenstraat, willem ruyslaan, witte hertstraat, wollefoppenstraatVolg Kralingen.nl en alle straten op Twitter    
Home: Kralingen
Home: Straten

lambertusstraat
lambertweg
leendert butterstraat
libanonweg
libellenstraat
lichtenauerlaan
louis couperusstraat
louise de colignylaan
lusthofstraat
maasboulevard
manegelaantje
maria stuartlaan
marinus vd stoepstraat
max euwelaan
mecklenburglaan
mecklenburgplein
meikeverstraat
meindert hobbemalaan
merulaweg
naaldwijkstraat
nazarethstraat
nesserdijk
noordeinde
ommoordsestraat
onderlangs
oost einde
oostmaaslaan
oostmaasstraat
oostmolenwerf
oostplein
oostzeedijk beneden
oostzeedijk
oranjelaan
oude plantagedreef
oudedijk
oudorpweg
overstortpad
palestinastraat
papegaaistraat
paulus potterstraat
plantagelaan
plantagestraat
plantageweg
plaszoom
polanenstraat
prinses julianalaan
ramlehstraat
ramlehweg
reservoirpad
rhijnspoorkade
rijnwaterstraat
rijsakkerlaan
ringersplaats
robert baeldestraat
rozenburglaan
rubensstraat
s gravenclave
s gravensingel
s gravenweg
s gravenwetering
s landswerf
sara corneliamolen
schinkelstraat
schultz van hagenstraat
sichemstraat
siondwarsstraat
sionstraat
slaak
slotlaan
slotstraat
snelfilterweg
sophiakade
sophiastraat
specerijenhof
speelmanstraat
sportlaan
struisenburgdwarsstraat
struissenburgstraat
t holletje
taborstraat
taxusstraat
thomas morelaan
tiberiaslaan
tijs van zeventerstraat
toepad
touwslagersstraat
van somerenstraat
van somerenweg
van traaplaats
vd leckestraat
victoriapark
vijverlaan
vijverweg
vlietlaan
vlinderstraat
vogelstraat
voorschoterlaan
voorschoterstraat
vredehofplaats
vredehofstraat
vredehofweg
vredenoordkade
vredenoordlaan
vredenoordpad
vredenoordplein
waldeck pyrmontlaan
waterloostraat
watermeterpad
watertorenweg
waterwerk
weteringstraat
wildeveenstraat
willem kloosstraat
willem ruyslaan
witte hertstraat
witte spaanstraat

 
sluiten X